YH Kurs, kostnadsfri kompetensutveckling  

Service och underhåll på vindkraftturbiner med Lifetime Extension

Kursinformation

Service och underhåll på vindkraftturbiner med Lifetime Extension – En kort YH utbildning som kompetensutveckling inom vindkraft.

Kostnadsfri utbildning för dig som har eller kommer inneha rollen som elanläggningsansvarig. Flexibelt upplägg med webbaserade föreläsningar och fysisk träff, 6 veckor med start i oktober

Det flexibla upplägget med webbaserade föreläsningar och träffar med praktiska övningar gör att utbildningen kan kombineras med visst arbete. Lärarna på kursen är erfarna vindkrafttekniker med god pedagogisk förmåga. I utbildningen kommer de vanligast förkommande fabrikaten behandlas

Utbildningen är lämplig för dig som har arbetslivserfarenhet från andra service- eller tekniska yrken.

Det finns stort behov av kompetensutveckling inom vindkraftsområdet då detta fortfarande är en växande bransch. Många tekniker inom vindkraft saknar den kompetens som anses behövas för att utöva bland annat den service och underhåll på vindkraftverken. Utbildningen bygger på tidigare  kunskaper inom arbetslivet och branschen idag för att kunna ge en så snabb och effektiv specialisering inom området. Men även att kompetensutveckling som Lifetime Extension ingår som ger kunskaper inom hållbarhet i vindkraftteknik.

Utbildningen är utformad för personal med tidigare erfarenhet inom el, men även industri, att kompetensutveckla sig och få både teoretiska och praktiska kunskaper för service och underhåll av vindkraftturbiner.

Efter genomför godkänd utbildning erhålls ett utbildningsbevis från Myndigheten för yrkeshögskolan med 40 YH poäng

Förkunskapskrav

Minst 6 månaders arbete inom service och underhåll av elektriska, mekaniska eller industriella anläggningar alternativt arbete inom industriell produktion.

 

Kursen startar 26 augusti

Ansökan öppnar inom kort!

Har du frågor eller funderingar?

Tveka inte att kontakta oss!

Upplägg 

Utbildningen är riktad till de som idag jobbar och har därför ett upplägg med digitala föreläsningar 1-2ggr i veckan, inläsningsmaterial och övningsuppgifter. Men även träffar med fysiska och  praktiska övningar. Föreläsningarna är på ca 3-4 timmar som därefter erbjuds handledartid för de studerande att få extra tid med lärare för stöd med sitt material och uppgifter.

Efter genomförd utbildning ska deltagaren kunna:

 • Arbetsmiljö och elsäkerhet i vindkraftsarbetet
 • Riskanalys
 • ESA certifiering enlig Wattityd/Energiföretagen
 • Elarbete på vindkraftverk
 • Vindkraftens plats i elnätet
 • Läsa och tyda elschema
 • Mekaniska och hydrauliska delar på vindkraftverket
 • Tribologi och smörj teknik
 • Hydrauliskt underhåll
 • Digital övervakning av vindkraft
 • Underhållsrutiner på vindkraftverk med Life Time Extension
 • Informationshantering för digitala övervakningssystem av vindkraftparker

Utbildningen leder till kompetens att självständigt hantera, felsöka och föreslå åtgärder vid ett driftstopp på en vindkraftsturbin samt att planera och utföra underhållsarbete på en vindkraftsturbin med hänsyn till Lifetime Extension